Dat is nog best moeilijk want hier in Italie is geen sint, dus alles op straat, de creche, in de dorpjes, met buurkinderen, dat missen we. Het sinterklaasjournaal op tv kon haar niet boeien. Met geluk hadden we een aflevering van het Zandkasteel opgenomen (drie mensen verkleed als poppen) waar ze hun laars zetten. Het idee van snoep in je laars dat sprak haar wel aan, ze is dol op snoep en koek.

We hadden afgesproken op zondag sinterklaas te vieren met cok en inigo samen. Dus op vrijdag, zaterdag en zondagmiddag mocht Fiona haar schoen zetten. Expres drie keer na elkaar zodat ze het echt zou onthouden en snappen (hopelijk).
De eerste keer schoen zetten was best moeilijk. Ze vond het bizar om een wortel in je schoen te doen en wilde telkens de drie wortels weer opruimen in de koelkast. En dan liedjes zingen op de koude tegelvloer in de keuken, nee hoor. Fiona liep naar de woonkamer en vroeg of de muziek op tv aanmocht!
De volgende ochtend was ze net uit bed toen ze een (niet-gezette) schoen zag liggen. Helemaal verontwaardigd rende ze naar de koelkast want er moest immers een wortel in! Met enige moeite (ze kan erg vasthouden aan haar idee) kon ik haar overhalen eerst in haar schoen te kijken. En daarin zaten chocolademuntjes! Ze wist niet wat het was maar toen ik het openmaakte, werd ze helemaal vrolijk want ze is dol op chocolade.
Omdat ze hier geen sint doen, kon ik niets kopen voor in de schoen. Gelukkig deelt de kerstman ook wel eens chocoladegeld uit en had ik daarvan een zakje gekocht. Ook zou er vanuit NL schoenvulsel arriveren maar de post is echt traag dus dat is er nog niet.
Toen de chocolade op was, wilde ze meteen weer een wortel in haar schoen stoppen. Dat mocht dus niet.
s Avonds deden we het weer, alledrie een wortel in onze schoen en zingen. Fiona had goed onthouden hoe het moest en hielp met de wortels. Ook het zingen ging nu goed, ze klapte mee in haar handen.
De volgende ochtend weer een feest: weer snoep in haar schoen!
Daarna nog wat extra over sinterklaas gepraat en een paar keer de aflevering van Het Zandkasteel gekeken.
Op zondag vertelden we dat smiddags cok en inigo zouden komen en dat we dan eerst zouden zingen en dat dan sinterklaas zou komen met cadeautjes. We hadden alle cadeautjes al mooi ingepakt en klaar gelegd op bed in onze slaapkamer. De deur was dicht en Fiona speelt daar nooit. Maar nu net deze ene ochtend dacht ze in een onbewaakt ogenblik daar een blik te werpen. Toen ik evenlater wat gescheur hoorde, was het eerste pakje al bijna uitgepakt! Gauw hebben we fiona afgeleid en het pakpapier later weer gerepareerd.
Aan het eind van de middag kwamen Cok en Inigo met erwtensoep en "omgekeerde" appeltaart en gingen we zingen. Fiona wilde liever het Zandkasteel kijken. Daarna werd er gestrooid en toen was Fiona's aandacht er bij. Blij verrast plukte ze de pepernoten van de grond. Ze vond vooral die harde snoepjes met een letter erop lekker, en pakte elke keer die. Op een gegeven moment had ze er 4 in haar mond en liep het speeksel in kleine riviertjes haar mond uit.
Fiona vond het uitpakken van de cadeautjes geweldig. Ze kreeg een plastic serviesje (de vorige ligt nog in amsterdam, paste niet meer in de auto) en snijfruit en nieuwe schoenen. Helemaal in haar nopjes ging ze meteen aan het werk en kregen we allemaal "thee" en "brood met boter". Toen de andere pakjes voor ons ook waren uitgepakt, gingen we aan tafel. Ze at twee boterhammen op en viel toen bijna in slaap op tafel dus bracht ik haar lekker naar bed. We hebben nog even alle speelgoed op tafel gezet en ze zei heel blij: tlaas, tlaas!

Vanmorgen zat ze aan tafel te wachten op haar fles en zei telkens: wowa toet, wowa toet nee. Ik dacht eerst dat ze het over haar stoel had maar toen bleek dat ze boos was dat ze geen snoep in haar schoen had! Nu duidelijk uitgelegd dat sinterklaas weer weg is, naar zijn eigen huis. Dat we geen schoen meer gaan zetten en geen cadeautjes meer krijgen. Gelukkig loopt de adventkalender met elke dag een chocolaatje nog wel 20 dagen en daar was ze erg blij mee.

Een geslaagd sintfeestje en op naar het volgende feest: kerstmis
Dat wordt hier uitbundig gevierd dus ik ben benieuwd.